23 juin 2011

Dos escuelas dos mundos/Dos escoles dos mons/ Deux écoles deux mondes

l'escola Milà i Fontanals


DUES ESCOLES DOS MONS
11 anys vivint a la Ronda Sant Pau amb Paral.lel, donen per molt. I no només per fer fotos per finestra. A  la Ronda hi ha dos col.legis de secundaria separats uns 200 metres: El milà i Fontanals i els Escolapis. Quan vaig arribar l'any 2000 no vaig notar rés, però a mesura que van passar els anys el barri s'ha anat degradant i la segregació l'ha  transformat en una especie de gueto multiracial. Això  es senzillament demostrable si a l'hora de la sortida dels nens ens passegem per la Ronda. Al Col.legi públic Milà i Fontanals, només veurem sortit fills de nouvinguts, als Escolapis, privada concertada, només veurem sortir fills de natius. Segons les dades que vam recollir amb el company Jesús Martinez, una vegada vam aconseguir que algú volgués publicar l'article, el 92% dels alumnes del col.legi públic son fills de unes 80 nacionalitats diferents. Jo particularment no vaig veure el 8% nadiu, probablement perquè son de nacionalitat espanyola, però igualment de pares no nadius. Tanmateix al col.legi privat el 11% suposat d'alumnes nouvinguts, son exclusivament filipins i xinesos.De totes maneres vaig quedar impressionat dels mitjans que disposa aquesta escola pública. Professor, ordinadors, orientadors, classes d'acollida... Però una vegada al carrer els grupets de nens i joves demostren la trista realitat. Segregació, distanciament , quan surten cada grup torna al seu mon, cap contacte entre els dos col.legis.  Així no s'aconseguirà mai la igualtat d'oportunitats. Clar que fa temps que no sento aquesta frase. En tot cas buscava una foto que representés aquest fet...vaig anar d'hora pel matí a l'entrada de les clases, va passar una estona i van arribar  aquestes tres noies amb els seus vestits tradicionals  a la porta de l'escola. Crec que son una mica el resum del barri: cada un amb els seus, en un difícil equilibri, però tots al mateix barri. Publicat al diari PUBLICO el 20 de juny de 2010.

DOS ESCUELAS DOS MUNDOS.
Once años viviendo en la Ronda Sant Pau, dan para mucho, y no solo para hacer fotos por la ventana. En la ronda hay dos colegios de secundaria, El Milà i Fontanals y los Escolapios, separados por unos 200 metros. Cuando llegué el año 2000 no noté ni vi nada , pero a medida que los años fueron pasando, el barrio se fue degradando y al final se ha convertido en un gueto multiracial. Esto es fácilmente demostrable si nos damos una vuelta por la ronda a la hora que salen los alumnos de la escuela. Del colegio público Milà i Fontanals, solo veremos salir hijos de inmigrantes, del colegio privado concertado, Los Escolapios, solo veremos salir chicos nativos. Según los datos que recogimos junto al compañero periodista Jesús Martínez, el colegio público acoge a un 92% de alumnos de 80 nacionalidades distintas.El 8% restante son alumnos nacionalizados.  El 11% del colegio privado-concertado que son procedentes de la inmigración son solo o filipinos o chinos. De todas maneras quedé impresionado de los medios que dispone el colegio, profesores, ordenadores, orientadores, clases de acogida... Pero una vez en la calle, ninguna conexión entre los dos coles. Así no se conseguirá nunca, no ya la integración, si no la igualdad de oportunidades. Claro que hace tiempo que ya nadie habla de este concepto. Buscando la foto que representase este hecho, me aposte a la salida de la escuela con el tele a la entrada de los alumnos, por la mañana. Al cabo de un rato llegaron estas tres chicas con sus vestidos tradicionales y se quedaron  escondiéndose de mi. Creo que son el resumen del barrio: Cada uno con los suyos, en un difícil equilibrio, pero en el mismo barrio. Publicado en el diario PUBLICO el 20 de junio de 2010

DEUX ÉCOLES DEUX MONDES.11 ans en vivant à la Ronda Sant Pau de Barcelone et j'ai vu beaucoup de choses. À la Ronda (boulevard) nous trouvons deux ecoles: L'École publique MilàiFontanals et l'école privée "Els Escolapis".Lorsque je suis arrivée en l'an 2000 je n'ai rien remarqué, mais les années passaient et le quartier a été transformé en un ghetto multiraciale. Pour voir cela il suffit d'aller se promener à l'heure de la sortie des gamins. Dans l'école publique on voit que des enfants d'immigrés. Au Escolapios, privé, seulement on va voir des enfants d'autochtones. Selon les données recueillies dans les écoles avec Jesús Martinez, mon ami journaliste, les 90% des élèves de l'école publique sont de 80 nationalités différentes. À l'école privée à peine 200 mètres de distance, le 11%non natif sont de fils de chinois et philippins. J 'ai été, par contre, impressionné par les moyens à la disposition des enseignants de l'école publique, des ordinateurs, des conseillers, des classes d'accueil ... mais une fois dans la rue, de petits groupes, aucun contact entre les deux écoles on ne se voit même pas. Deux écoles deux mondes. Je voulais donc une photo pour représenter cette réalité ... et ces trois filles en costume traditionnel à la porte de l'école je crois que c'est un résumé du quartier, du Raval de Barcelone: chacun avec leurs propres, mais à tous de maintenir un équilibre délicat, dans le même quartier. Publié dans le journal PUBLICO le 20 juin 2010.

al pati de l'escola Milà i Fontanals


Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire